Foyn-eierne sikrer seg enda en bit av nabokvartalet – og har planene klare for hva de vil gjøre


17 februar, 2017

Eierne bak Handelshuset Foyn har kjøpt Storgaten 24 av AC Nor, og kontrollerer dermed enda et stort stykke av kvartalet mellom Prestegaten og Tjømegaten. Nå jobber de med planer for utbygging.

Eiendomssalget skjer ved at selskapet Folksom AS kjøper aksjene i eiendomsselskapet Storgaten 24 AS, som til nå har vært et datterselskap i AC Nor-gruppen. Mandag ble det offentlig kjent at AC Nor-eier og -gründer Asbjørn Abrahamsen selger ut 75 prosent av sitt eiendomskonsern, men Storgaten 24 følger altså ikke med på lasset.

Folksom AS er også morselskap for selskapene som eier og driver Handelshuset Foyn og boligprosjektet Foyntaket. Bak Folksom står en lang rekke eiere, med Nøtterøy-investoren Kristian G. Lundkvist og Fredrik Røed (en av eierne bak maskinimportøren Nasta, tidligere Nanset Standard) blant de største.

Pål Egeland, daglig leder i Folksom AS, vil ikke ut med hva selskapet har betalt for aksjene i Storgaten 24 AS.

– Det vil vi gjerne holde for oss selv, sier Egeland, som røper at det har vært dialog mellom Foyn-eierne og Asbjørn Abrahamsen om Storgaten 24 over lengre tid.

Gården ble en del av Abrahamsens eiendomsimperium da Storgaten 24 AS i 2005 bladde opp 45 millioner kr og kjøpte den av Oslo-selskapet Paleum. Eiendommen ligger på hjørnet av Storgaten og Prestegaten. Den gamle bankgården stammer ifølge eiendomsregisteret fra siste del av 1800-tallet, men her er også nyere bygningsmasse ut mot parkeringsplassen på nedsiden.

– Skal bevares

– Storgaten 24 utgjør et flott hjørne mot Storgaten, en viktig start på Storgaten som handlegate. Derfor er det viktig for oss å bevare den gamle, ærverdige fasaden her, understreker Pål Egeland.

sg24-640x480

Samtidig gjør kjøpet av Storgaten 24 at Foyn-eierne nå kontrollerer den absolutt største delen av kvartalet mellom Prestegaten, Storgaten, Tjømegaten og Nedre Langgate. De eier nemlig fra før Olafsen Eiendom AS, som sitter med gården Storgaten 28, på hjørnet av Tjømegaten med bl.a. lokalene til Norli bokhandel. Til denne eiendommen hører også en parkeringsplass rett på nedsiden. Via datterselskapet Parkeringshuset AS eier de dessuten den ubebygde eiendommen Prestegaten 4. Den ligger rett på nedsiden av Storgaten 24, som også benyttes til parkeringsplass i dag.

Ifølge Egeland vil eierne i løpet av første halvår i år sende inn et forslag til ny reguleringsplan til Tønsberg kommune. Her legges det opp til å oppføre noe ny bygningsmasse på parkeringsområdene nedover mot Nedre Langgate, slik kommunens egen byplan også åpner for. Eierne kaller området Foynkvartalet, men noen utvidelse av Handelshuset Foyn vil dette ikke bli, hevder Egeland.

– Binde byen sammen

– Vi ser dette som en mulighet til å revitalisere Tønsbergs nedre bydel. Vi har allerede Brygga med sine kafeer og restauranter, Torvet, som er blitt veldig bra og Farmandstredet, som har store deler av handelen. Med Handelshuset Foyn, Foyntaket og Foynkvartalet som neste grep kan vi binde byen sammen, sier Egeland.

Han ser ikke for seg at Foynkvartalet blir noe stort handelsområde.

– Men vi skal ha litt handel på gateplan for å skape liv, noe kontorer og mest boliger, sier Egeland.

Han legger til at dagens gårder mot Storgaten vil bli drevet videre på samme måte i flere år fremover.

De to andre eiendomsbesitterne i kvartalet er familien Hanson, som har parkeringsplassen nederst på området, og Bjørn Myhre og familien Christiansen, som sammen eier Storgaten 26, der klesforretningen Vidars ligger. Disse eiendommene er ikke del av Foyn-eiernes utviklingsprosjekt.

Les hele saken i Tønsbergs Blad

Les mer om Foynkvartalet

Nyheter

1. juli, 2024

Folksom Færdercup er tilbake i 2024!